Ga naar de inhoud

Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) is schrijver en podcastmaker. Hij is de eerste winnaar van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam in 2002. Als dichter debuteerde hij in 2003 met zijn bundel In Menigten. Zijn volgende dichtbundel, Underperformer (2005) werd genomineerd voor verschillende prijzen (Paul Snoek Poëzieprijs, Jo Peters Poëzieprijs en J.C. Bloem-poëzieprijs) en won de Gedichtendagprijs. Hij heeft in totaal zes dichtbundels gepubliceerd en twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer.

In 2008 verscheen zijn debuutroman Kleine doorschijnende man, waarna hij in totaal nog vijf romans gepubliceerd heeft. In 2015 verscheen bijvoorbeeld Hallo muur. Dit is een autobiografisch werk over een man die tegen een muur praat over zijn ervaringen van de voorgaande jaren met burn-out, echtscheiding, verlies en verslaving. Het werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en is meerdere keren herdrukt. Hij heeft ook een biografie over rapper Hef geschreven, Puur (2022), en werkt momenteel aan een biografie over dichter Menno Wigman.

In februari van dit jaar verscheen zijn dichtbundel De man die blauw werd, met intense en aangrijpende gedichten over het accepteren van en leven met de diagnose autismespectrumstoornis op je vijftigste. Daarnaast heeft hij twee podcasts gemaakt over het herstellen van een (alcohol)verslaving en publiceert hij essays over zijn autismediagnose in NRC.

Fotograaf: Els Zweerink

Erik Jan Harmens