Ga naar de inhoud

Elmar Kuiper

Elmar Kuiper (1969) is schrijver, beeldend kunstenaar en filmmaker. Zijn werk is zowel in het Nederlands als in het Fries en hij werkt vaak samen met kunstenaars vanuit verschillende disciplines, zoals muzikanten, dansers en acteurs. Hij is onderdeel van Tsjinlûd, een collectief van Friese muzikanten, en is zanger van de band De Tigers fan Greonterp.

Hij heeft twee Friese toneelstukken geschreven, De Fûgels fan Fantasia (2008) en De Lytse Kannibaal (2012). Daarnaast heeft hij verschillende Friestalige en Nederlandstalige dichtbundels gepubliceerd alsook een tweetalige bundel Roep de rottweiler op! / Rop de rotweiler op! (2006). Zowel zijn Friestalige debuut als zijn Nederlandstalige debuut werd genomineerd voor een literaire prijs, respectievelijk de Fedde Schurerprijs in 2005 en de C. Buddingh’-prijs in 2010.

In zijn meest recente bundel, Blauwe hanen (2022), schetst hij hanen, andere dieren en het Nederlandse landschap op symbolieke en lyrische wijze om de bredere thematiek van opgroeien en verlies in de gedichten scherp over te brengen.

Fotograaf: Joyce Schotsborg

Elmar Kuiper