Ga naar de inhoud

Babs Gons

Babs Gons (1971), bekend als ‘de koningin van spoken word’, is schrijver, spoken word-artiest en host. Ze is medeoprichter van de landelijke organisatie Poetry Circle Nowhere en was hier jarenlang artistiek leider. Ook organiseerde ze bijna tien jaar Palabras, een maandelijks podium voor jonge schrijvers in Paradiso. Dit jaar werd ze voor de komende twee jaar benoemd tot Dichter des Vaderlands.

In 2019 publiceerde ze HARDOP: spoken word in Nederland, een belangwekkende overzicht met werk van achttien Nederlandse spoken word-artiesten, waaronder eigen werk. In 2021 verscheen haar dichtbundel Doe het toch maar (nominatie Herman de Coninckprijs). Ze publiceerde in 2022 het boek Het begint met een droom: 20 heldinnen die Nederland kleur geven, een ode aan fenomenale vrouwen uit Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen. Verder schrijft ze artikelen en columns en is ze vaste columnist bij Het Parool. Een selectie van haar columns voor deze krant zijn gebundeld in haar laatste dichtbundel, Alles wat je liefhebt wordt mooi (2022).

Ze draagt voor op radio en televisie en staat met haar werk op verschillende festivals en bijeenkomst over de hele wereld, waaronder in Zuid-Afrika, Soedan, Suriname, Brazilië, Hongarije en op Curaçao. In haar werk behandelt ze urgente en maatschappelijke thema’s, maar ook alledaagse wonderen als de verscheidenheid van de liefde.

Ze won in 2018 de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en was in 2022 een van de twee winaars van De Johnny, een oeuvreprijs voor podiumpoëzie. Zelf was ze jurylid van onder andere J.M.A. Biesheuvelprijs, de Grote Poëzieprijs en De Prijs der Nederlandse Letteren. Ze presenteert programma’s als de NK Poetry Slam, de Kindernacht van de Poëzie en ze is sinds 2017 gastvrouw van de muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon. Met deze show staat ze zoal op Lowlands en Oerol.

Fotograaf: Annaleen Louwes

Babs Gons