Ga naar de inhoud

Non-fictie: Wierdenlandschap

De jury zei het volgende over dit boek (zie ook het volledige juryrapport):

Wierdenlandschap van Ben Westerink is letterlijk en figuurlijk een monumentaal boek. Rijk in woord en beeld vertelt Ben Westerink de fascinerende geschiedenis van een van de oudste cultuurlandschappen van Noordwest-Europa. Wierdenlandschap is zowel een populairwetenschappelijk naslagwerk van hoog niveau, als een fijn leesbaar koffietafelbladerboek voor de geïnteresseerde leek.

Westerink, van huis uit neurowetenschapper, beschrijft in Wierdenlandschap eerst de ontstaansgeschiedenis van het wierdenlandschap in het algemeen. Het zijn sprankelende colleges over bijvoorbeeld de geologie, cultuurgeschiedenis en historische ecologie van een rijk historisch landschap, een landschap dat helaas niet overal de vooruitgang ongeschonden doorkwam. Maar Westerink laat ons gelukkig vooral de gaafheid zien en niet de wonden. In het tweede deel neemt hij de lezer aan de hand op een inspirerende reis door de verschillende deelgebieden, van Middag-Humsterland tot de Eemsmonding. Een reis waar de liefde voor dat landschap van afspat.

De vele kaarten en illustraties zorgen dat je in Wierdenlandschap nooit uitgekeken raakt. Daarin mag de hoge kwaliteit en zeggingskracht van de foto’s, veelal van Westerinks eigen hand, niet onvermeld blijven. In zijn voorwoord vat hoogleraar landschapsgeschiedenis Theo Spek de krachtproef van Westerink als volgt samen: “[dit is] de oogst van een lang leven geboeid observeren, lezen, in het veld zijn en gepassioneerd met het landschap bezig zijn.” We sluiten ons daar als jury van harte bij aan.

Ben Westerink (Enschede, 1946) woont op de wierde Adorp. Hij publiceert en geeft rondleidingen over het Groninger kleilandschap.

Dit boek is door de jury gekozen als winnaar in de categorie non-fictie met de volgende woorden:

In de categorie non-fictie heeft de jury dit jaar gekozen voor een belangwekkend overzichtswerk over de grond onder onze voeten. Het boek over ons monumentale cultuurlandschap, al jaren actueel vanwege het borrelen en scheuren, is grondig, volledig maar bovenal met liefde gemaakt. De winnaar van het Beste Groninger Boek non-fictie is Ben Westerinks monumentale Wierdenlandschap, uitgegeven door Uitgeverij Noordboek.

Non-fictie: Wierdenlandschap