Ga naar de inhoud

Fictie: Buitenleven

De jury zei het volgende over dit boek (zie ook het volledige juryrapport):

Twee vrouwen uit de Randstad kopen een karakteristiek woonhuis uit 1900 op het Groningse platteland. Het buitenleven heeft op de geliefden een verschillende uitwerking. Waar Esse, hoofd van de jeugdopleiding basketbal in Stad, direct wortelschiet in het dorp Onderweer, blijft schrijfster Rivka de stad missen. Met Buitenleven schreef Nina Polak een eigentijdse roman vol intelligente observaties, sterke dialogen en overtuigende, gelaagde karakters. De roman
gaat over het moderne leven, het vertrek van twee dertigers met hond en te hoge verwachtingen uit het westen van Nederland, op zoek naar onthaasting. Zodra hun pad kruist met televisiepsychiater Eva begint het gedonder.

Niet alleen het werk van Polak, maar ook de omslag van Loes Faber is het noemen waard: de hippe, grafische, zwart-op-gele omslag contrasteert mooi met het verrassend groene binnenwerk.

Nina Polak debuteerde in 2014 met het bejubelde We zullen niet te pletter slaan (genomineerd voor de Anton Wachterprijs, de ANV Debutantenprijs en de Opzij Literatuurprijs). Haar tweede roman, Gebrek is een groot woord (2018), werd bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs, De Inktaap en het Charlotte Köhler-stipendium. Ze schrijft over het moderne leven voor De Correspondent.

De uiteindelijke winnaar in de categorie fictie is geworden: Het lied van de ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje.

Fictie: Buitenleven